Afla istoria gazonului sintetic

Cu sau fara voia noastra, prezenta gazonului sintetic in viata noastra este de netagaduit.

Si pentru ca orice produs are nevoie de timp pentru a fi perfectionat, patru decade au fost necesare in cazul gazonului artificial.

In prezent, exista mai multe tipuri de gazoane, pentru mai multe domenii de activitate.

In plus, materialele folosite in fabricatie sunt din ce in ce mai performante din punct de vedere calitativ, concomitent cu cresterea perioadei de folosire a acestor suprafete cu gazon artificial.

Cand au aparut primele tipuri de gazon sintetic ? Si unde ?

In anii ’60, in SUA.

Din ce cauze ?

Datorita conditilor meteo nefavorabile, suprafata unor terenuri de baseball devenisera practic impracticabile.

Cine a elaborat primele structuri de gazon sintetic ?

Echipa de la North Carolina State University College, condusa de David Chaney.

Din acel moment, au fost dezvoltate trei generatii de gazon artificial.

Prima a constat doar in firele de iarba sintetice.

In cea de-a doua etapa, insertiile de nisip au fost incluse in structura terenului in afara de firele respective de iarba.

Noutatea din cadrul celei de-a treia generatii, valabila si in prezent, a fost reprezentata de granulele de cauciuc reciclat care au fost adaugate in generatia din faza a doua.

Materialul cel mai des folosit, dar si de calitate, il reprezinta polietilena. Aspectul acestuia este identic sau mai bun decat cel al gazonului cu iarba naturala. Respectiva culoare rezista un deceniu datorita stabilitatiii sale la razele ultraviolete. Granulele de nisip si cauciucul aferent suprafetei de joc preiau socul la cadere, protejandu-i in acest fel pe jucatori.

Dar factorul decident in cazul suprafetei sintetice consta in reducerea costurilor de intretinere la minim in comparatie cu cele ale unui gazon cu iarba naturala.

Standardele de calitate s-au modificat de-a lungul timpului. Mai mult, in urma studiilor efectuate, s-au introdus normele FIFA si UEFA pentru gazoanele artificiale, prin care sunt specificate inaltimea ideala a firului de iarba, materialul care trebuie utilizat, densitatea smocului de iarba, samd.